יום שבת, 30 בספטמבר 2017

השופט יורם דנצינגר וחרפת הניצוץ הראייתי



הניצוץ הראייתי והבעייתי , עו"ד נוגה ויזל , 26 ספטמבר 2017 , פוסטה

עו"ד נוגה ויזל על הביטוי שצץ לאחרונה ואמור להפחיד לא רק בלוגרים בוטים שעצורים עד תום ההליכים, אלא גם את כל מי שחרד לזכויות האזרח ואפילו את ראש הממשלה

הפרקליטות מבקשת לעצור מאחורי סורג ובריח עד תום ההליכים המשפטיים עשרות אלפי אזרחים בשנה, עוד לפני שבכלל הוכחה אשמתם. לרוב זוהי פשוט דרך של מערכת המשפט לגבות מקדמות ימי מאסר על חשבון העונש, ולגרום לאותו אדם לבוא על ארבע לפרקליטות ולהתחנן לעסקת טיעון.

מאז שהוחלט כי תחנות המשטרה יימדדו על פי מספרי המעצרים וכמויות המעצרים עד תום ההליכים, המערכת זקוקה לבני אדם כדי לעצור אותם.

כדי לעצור בני אדם, גם כשאין עילת מעצר סטנדרטית עד תום ההליכים (כלומר: עד שייגמר המשפט הפלילי) יש צורך להוריד את סף הראיות הנדרש כדי לשכנע שופטים שלמשטרה יש ראיות טובות להרשעה. אמנם, כדי להרשיע נדרשות ראיות חזקות ברמה של מעבר לספק סביר שהנאשם אכן אשם בעבירה המיוחסת לו, אבל כדי לעצור - מסתבר שכמעט לא צריך הרבה. אפשר לעצור אנשים גם באמצעות ראיות קלושות ונסיבתיות, וגם אין צורך לבחון את האמינות של אותן ראיות. בעבר קראו לזה "ראיות לכאורה" אך לאחרונה צץ לו הביטוי "הניצוץ הראייתי". הניצוץ הזה מפחיד את כל מי שחרד לזכויות האזרח בישראל.

הבלוגרים כמשל

7 חודשים במעצר על פי הלכת הניצוץ הראייתי
7 חודשים במעצר על פי הלכת הניצוץ הראייתי
לפני כחצי שנה עצרה המשטרה קבוצת פעילי מחאה ובלוגרים שקראו תיגר נגד עוולות המערכת, פרסמו מאמרי ביקורת ארסיים במיוחד נגד פסקי דין של שופטים, אותם כינו "אנטי דמוקרטיים" ונגד פעולות של עובדות סוציאליות שאותן כינו "חוטפות ילדים" ו"זונות משוקמות". פורסמו גם כתבות על פרקליטים ותובעים משטרתיים שנכשלו ולא הצליחו לגרום להרשעה והם כונו "תופרי תיקים לחפים מפשע שניזונים מדם חפים מפשע".

לאחר שנעצרו מעל עשרים איש ואישה, וגם נחקרו מספר לא מבוטל של עורכי דין, הוגש בחודש אפריל 2017 כתב אישום נגד שני בלוגרים פעילי מחאה ידועים, ועורך דין אחד. כתב האישום מבוסס כולו על עבירות של חופש ביטוי.

מאז, למעלה משישה חודשים ששלושת הנאשמים מוחזקים ב"מעצר ביניים", מעצר ללא ראיות, וכל זאת על סמך "ניצוץ ראייתי". בסופו של דבר, מדובר בעבירות של חופש ביטוי, עבירות שיימינג מסוג העלבת עובדי ציבור וזילות בית משפט. אמנם הכתבות היו וולגריות במיוחד, וחלקן משובצות בקללות מיניות עסיסיות וגם חלק מהשופטים קיבלו "ביקור בית" מסוג "עושים שכונה" - הפגנה קולנית באמצעות מגפון. אולם, אלה עדיין עבירות חופש ביטוי, עם הסברים מפורטים מדוע אותם שופטים ועובדות סוציאליות זכו למטר הקללות והביקורות.
בערעור על המעצר, שהגיע אל שולחנו של כב' השופט יורם דנצינגר מבית המשפט העליון, קבע השופט כי הפרקליטות בכלל לא צריכה להציג ראיות כלשהן בעלות סיכוי להרשיע לצורך מעצר ביניים, וזאת לתקופה בלתי מוגבלת בזמן, היות וכעת שופט המעצרים רשאי להגיע למסקנה שיש "ניצוץ ראייתי" רק על סמך הצהרות התביעה. השופט דנצינגר קבע שניתן לסמוך על "חזקת ההגינות המנהלית" – כלומר: שהתביעה היא תמיד "הוגנת" ואף פעם לא הטעתה את בית המשפט - והתביעה לא תצהיר שקיימות ראיות בעלות סיכויים טובים להרשעה, אם הן לא קיימות.

יורם דנצינגר - מייתר בתי משפט בעניין מעצרים?
יורם דנצינגר - מייתר בתי משפט בעניין מעצרים?
הפרדת רשויות

למעשה, מה שקבע השופט דנצינגר הוא, שהבקשה למעצר עד תום ההליכים היא זו שמייצרת "ניצוץ ראייתי". כלומר, הבקשה שניסח הפרקליט התובע היא בעצמה ראיה, ובית המשפט בכלל לא צריך לראות ראיות של ממש, והוא יכול לסמוך על התביעה שתהיה הוגנת ולא תשקר או תנפח או תמציא ראיות שלא באמת קיימות.

זוהי למעשה המצאה חדשה שמבטלת את עיקרון הפרדת הרשויות, ובמילים פשוטות - מזמינה את השופט להפוך לחותמת גומי של הפרקליטות. שכן, אם שופט אומר לנאשם ולסנגורו בבית המשפט שלפרקליטות יש יתרון מובנה ועדיפות, בגושפנקא של בית המשפט העליון, באמצעות חזקת ההגינות המנהלית, המסר הוא שהמשפט מכור מראש לטובת התביעה.

וכך, יום יום ברחבי הארץ, מובלים אנשים באזיקים לאולמות שופטי המעצרים, לשמש תפאורה בדיונים שהתוצאות שלהן ידועות מראש. תמיד יהיה ניצוץ ראייתי, כי בית המשפט העליון קבע מראש שהתביעה תמיד הוגנת ולא צריך ראיות.
יודגש שגם הסמכות לעצור מעצר ביניים היא תוצר של הפסיקה ולא של החוק הקיים. הכנסת לא חוקקה סמכות מעצר כזו. חוק המעצרים החדש, שנחקק בשנות ה-90 לאור הוראות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, נועד להקל על מעצרים ולא להחמיר אותם.

עתה, לא נותר אלא לשאול: אם הפרקליטות מדליפה על ראש הממשלה בנימין נתניהו שישנן כנגדו ראיות לקבלת שוחד, אם וכאשר התיק יגיע לבית המשפט - איך יתגבר ראש הממשלה שלנו על הניצוץ הראייתי וחזקת ההגינות המנהלית, אם חזקה שהתביעה תמיד צודקת?

חוק המעצרים או בשמו הרשמי - חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) דורש תיקוני חקיקה דחופים על מנת להחזיר על כנו את עיקרון הפרדת הרשויות ואת כבוד האדם וחירותו, ולבטל את חרפת הניצוץ הראייתי, שאין לה זכר בחוקים שחוקקה הכנסת.





יום שישי, 29 בספטמבר 2017

פרשת מעצר הבלוגרים: עדכון 28.09.2017

פרשת מעצר הבלוגרים - עדכון 28.09.2017 7 חודשים עצורים הבלוגרים לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר. הליך חקירתי שהחל עוד לפני מעל שנתיים, צווי חיפוש לקויים פוגעים בזכויות חוקתיות של החשודים, ופוגעים בהליך החקירתי והשיפוטי, תעמולה מיוחצנת של מעצר והשפלה, ענויים בחקירות וכעבור 7 חודשים של מעצר חומר הראיות לא הוגש במלואו,המשפט טרם החל, כתב האישום אינו סופי, והנאשמים אינם יכולים לעיין בחומר הראיות בצורה אפקטיבית.

יום רביעי, 27 בספטמבר 2017

שופט עלאא מסארווה: צווי חיפוש לקויים בבתי הבלוגרים ומחשביהם

פברואר 2017 - שופט בית משפט השלום עלאא מסארווה מוציא שורה של צווי חיפוש ומעצר לבלוגרים עקב פרסומים שונים שלכאורה ביצעו באינטרנט. לאחר מספר חודשים מתברר כי צווי החיפוש הוצאו כלאחר יד, ללא ציון שמות מלאים, תעודות זהות, מספר תיק בית משפט, ללא ציון מהות החשד והעילה לחיפוש, ללא הנמקה מדוע יבוצע חיפוש במחשב ללא עדים, ועוד.
מדובר בהתנהלות רשלנית ולקויה הפוגעת באמון הציבור במערכת המשפט ואכיפת החוק.

יום שלישי, 26 בספטמבר 2017

חיים לוי - תקיעת שופר לשחרור מוטי לורי וצבי

18.09.2017 - ערב דיון תסקיר המבחן, חיים לוי תוקע בשופר לשחרור הבלוגרים העצורים כ- 7 חודשים וטרם החל משפטם: לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר.

יום שבת, 23 בספטמבר 2017

בית משפט מחוזי שופט אברהם הימן – איחורים לגיטימים שעות לתחילת דיונים

יוני 2017 – בית משפט מחוזי תל אביב בפני כבוד השופט אברהם הימן. נגד כב' השופט הימן הוגשו שתי תלונות שעיקרן דיונים שהחלו באיחור של שעות. הדיון האחד נקבע לשעה 12:00 אך החל ב- 14:40, הדיון השני ביום אחר נקבע לשעה 9:00 אך החל בשעה 10:25.

לטענת המתלונן מדובר באיחורים של שעות לתחילת דיונים שבהם ממתינים קהל מהציבור הרוצים לראות את העצירים ולהקשיב לדיון, סנגור ופרקליטים, והעצירים עצמם בתא מעצר במרתף בית המשפט. איחור שופט לדיון במשך שעות מבלי לתת הסבר או להתנצל הנה פגיעה בכבודם של הנוכחים הממתינים, ופגיעה באמון הציבור בבית המשפט.

להורדת / צפיה בבירור התלונה נגד השופט אברהם הימן הקלק כאן

השופט הימן נימק האיחורים בשל דיונים דחופים בלתי צפויים כגון עיכוב ביצוע החלטות בית משפט שלום, או המשכות בלתי צפויה של דיונים שנקבעו מראש.

נציב תלונות הציבור על שופטים קיבל את נימוקיו של השופט הימן.

יוצא אפוא כי איחורים במשך שעות שבהם ממתינים קהל מהציבור הרוצים לראות את העצירים ולהקשיב לדיון, סנגור ופרקליטים, והעצירים עצמם בתא מעצר במרתף בית המשפט הנם שיטת עבודה מקובלת בבית המשפט.

להלן בירור התלונה נגד השופט אברהם הימן


יום שישי, 22 בספטמבר 2017

מדיניות הסייבר: 200 ימי מעצר על פרסומים באינטרנט

ספטמבר 2017 - הבלוגרים לורי שם טוב, מוטי לייבל, ועו"ד צבי זר נחשבים כמסוכנים עקב פרסומים נגד עובדי ציבור באינטרנט כגון העלבת עובד ציבור, לשון הרע, פגיעה בפרטיות ועוד. לורי מוטי וצבי כלואים במעצר כ- 200 ימים ומשפטם טרם החל.

מדיניות הסייבר: 200 ימי מעצר על פרסומים באינטרנט
מדיניות הסייבר: 200 ימי מעצר על פרסומים באינטרנט

יום חמישי, 21 בספטמבר 2017

מדוע עצורים הבלוגרים לורי מוטי וצבי 200 ימים?

ספטמבר 2017 -
200 ימים עצורים הבלוגרים לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר, משפטם טרם החל, ולא מתאפשר להם לעיין בחומר הראיות. העבירות עליהן מדובר אינן מצדיקות מעצר כה ממושך, וקשורות כולן בפרסומים אותם ביצעו לכאורה.

מדוע עצורים הבלוגרים לורי מוטי וצבי 200 ימים?
מדוע עצורים הבלוגרים לורי מוטי וצבי 200 ימים?

מוטי לורי וצבי 200 ימים במעצר בגלל פרסומים באינטרנט

מוטי לייבל, לורי שם טוב ועו"ד צבי זר כלואים 200 ימים במעצר בגלל פרסומים באינטרנט



עו"ד יהונתן רבינוביץ' בא כוחה של לורי שם טוב מדבר על מסוכנות:

יום רביעי, 20 בספטמבר 2017

פרשת הבלוגרים: מחאה מול בית שרת המשפטים איילת שקד – 14.09.2017

פרשת הבלוגרים: מחאה מול בית שרת המשפטים איילת שקד – 14.09.2017. לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר עצירים פוליטים, עצורים מה- 27.02.2017 כ- 200 ימים, על עבירות שמקורן בפרסומים, כגון לשון הרע, זילות בית משפט, פגיעה בפרטיות, והטרדה מינית.





















יום שלישי, 19 בספטמבר 2017

פרשת הבלוגרים: עצרת מחאה לשחרור העצורים לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר - 18.09.2017

18.09.2017 - רחבת הבימה תל אביב - תמונות עצרת מחאה לשחרור העצורים מוטי לייבל, לורי שם טוב, ועו"ד צבי זר העצורים כמאתיים ימים בגין פרסומים ברשתות החברתיות.












מחאה לשחרור הבלוגרים כיכר הבימה היום ה- 200 למעצר

מחאה לשחרור ממעצר לורי שם טוב, מוטי לייבל ועו"ד צבי זר , כיכר הבימה , 18.09.2017 לורי מוטי וצבי עצורים מזה כמאתיים ימים בשל פרסומים פוגעניים ברשתות החברתיות שלכאורה ביצעו נגד שופטים, ועובדים סוציאליים בעיקר. לורי מוטי וצבי קיבלו חומרי ראיות בכמויות מזעריות ואינם יכולים להגן על עצמם בבית משפט ולעבוד בשיתוף פעולה עם באי כוחם הואיל ולא ראו את חומרי החקירה בתיק. מדובר בהליך משפטי לא הוגן הנעשה באופן מעשי מאחורי גבם של הנאשמים. בנוסף קימות לקויות נוספות בהליך השיפוטי לדוגמא קבילות הראיות שנמצאו בחיפוש במחשב שבוצע ללא נוכחות הנאשמים או מי מטעמם, או עלילות מצד הפרקליטות נגד הנאשמים לדוגמא עלילה שלורי שם טוב טסה בעבר לחו"ל בזהות בדויה שאין לה כל אחיזה במציאות.

ד"ר יוסף צ'רניק על שופט המעצרים עלאא מסארווה

18.09.2017 - ד"ר יוסף צ'רניק על שופט המעצרים עלאא מסארווה - צווי חיפוש לקויים וחשיפת מחדלי בית המשפט והמשטרה. נגד שופט מעצרים בית משפט השלום תל אביב הוגשו שלש תלונות על צווי חיפוש לקויים שהוציא בפרשת הבלוגרים ושלושת התלונות נמצאו מוצדקות. מדובר בצווי חיפוש שיש בהם פגיעה בזכויות חוקתיות של האדם: פגיעה בכבוד, צנעת הפרט והקניין. ד"ר צ'ניק סבור כי השופט מסארווה גם הביא תועלת בהיבט החברתי בכך שחשף העינויים שעבר מוטי לייבל במהלך חקירתו כדי להוציא ממנו הודאות, וכן חשף מחדלי בית משפט השלום תל אביב שלאורך שנים הוציא צווי חיפוש מבלי לפתוח תיק בבית המשפט.





יום שני, 11 בספטמבר 2017

פרשת הבלוגרים - עדכון מצב 10.09.2017

"כל מחלוקת שהיא לשם שמים, סופה להתקיים. ושאינה לשם שמים, אין סופה להתקיים. איזו היא מחלוקת שהיא לשם שמים? זו מחלוקת הלל ושמאי; ושאינה לשם שמים? זו מחלוקת קרח וכל עדתו" אבות פרק ה משנה יז.

10.09.2017 – פרשת הבלוגרים – היום התקיים דיון בפני כבוד השופט בני שגיא. באי כוח הנאשמים טענו כי לא קיבלו את כל חומר הראיות ומשום כך לא עברו על כל החומר ואינם יכולים לבסס קו הגנה. בנוסף הפרקליטות הודיעה כי תוסיף עוד כ-30 סעיפים לכתב אישום כפי שציינה בבקשת מעצר עד תום ההליכים. כתוצאה מכך דחה כבוד השופט בני שגיא בחודשיים תחילת דיוני ההוכחות לחודש נובמבר. כבוד השופט אברהם הימן אישר תסקיר מבחן ללורי שם טוב. התוצאה הבלתי נמנעת כי בנובמבר יהיו שלשת הנאשמים עצרים 9 חודשים ללא כתב אישום סופי, וכנראה לא מוכנים לחומר הראיות שלא הוגש עד כה, ושאין דוגמא מוחשית למסוכנותם מלבד אמירה בעלמא כי "מילים יכולות להרוג".

להורדת / צפיה בפרוטוקול דיון בפני כב' השופט בני שגיא 10.09.2017 - הקלק כאן




שב"ס לא נותן לעיין בחומר הראיות? פנה לעתירת אסיר

בפני כבוד השופט בני שגיא וגם כבוד השופט הימן הועלתה טענה כי שב"ס אינו מאפשר לעצירים לעיין בצורה נאותה בחומר הראיות ואינם יכולים להגן על עצמם. כן נאמר כי לעצירה שם טוב לא נתאפשר עד להיום לעיין בחומר הראיות. תשובת כבוד השופטים שגיא והימן היתה לעתירת אסיר. אך זוהי הפניה שאין לה אחיזה במציאות הואיל והטיפול בעתירת אסיר נמשך לפחות 5 חודשים ופתרון זה אינו פרקטי. וכך נופלים העצירים בין הכיסאות ואינם יכולים להגן על עצמם.

מסוכנות? מילים יכולות להרוג

עו"ד יהונתן רבינוביץ' בא כוחה של שם טוב טען כי זוהי הפעם הראשונה שבה נאשמים עצורים עד תום ההליכים בשל פרסומים. כבוד השופט הימן השיב תשובה בנוסח כי מילים יכולות להרוג אך לא נתן דוגמא מוחשית למסוכנותם של העצורים כגון פגיעה בגוף או בנפש. תשובתו של כבוד השופט הימן כוללנית מידי ולכן בעלמא. "מילים יכולות להרוג" הוא סיסמא ריקה מתוכן ללא ציון הנסיבות או דוגמאות מוחשיות.

יום חמישי, 7 בספטמבר 2017

פרשת הבלוגרים: מחאה מול בית שרת המשפטים איילת שקד 07.09.2017

07.09.2017 - מחאה מול בית שרת המשפטים איילת שקד על מדיניות דורסנית נגד פעילים חברתיים בענייני רווחה.
מוטי לייבל, לורי שם טוב ועו"ד צבי זר עצורים מזה כששה וחצי חודשים על פרסומים ברשת האינטרנט.