.
.
אם תשאלו היום פסיכיאטר כיצד פועל השכל או המוח, תגלו שהוא לא יודע. תשאלו אותו איך פועל הנזע החשמלי והוא שוב יגיד שהוא לא יודע, הוא לא "מומחה לחשמל", אבל יש לו אין סוף תיאוריות בקשר לזה.
תארו לעצמכם תסריט דומה עם מנתח לב: שטוען שאינו יודע איך הלב עובד, יש לו תיאוריות רבות, אך לא עובדות מדעיות, על הסיבה שבגללה מבצעים מעקפי לב עורקיים. גרוע מכך, אם הרופא היה אומר למטופל שההשלכות הרצויות של הניתוח יהיו: "נזק מוחי, איבוד זיכרון, חוסר התמצאות שגורם לאשליה שכל הבעיות נעלמו", האם מישהו היה מסכים לטיפול? עם זאת, אלו הן התוצאות של טיפול בשוק לפי דוח ה-ECT משנת 2003 של המועצה לבריאות הנפש בארה"ב. זו התוצאה שהפסיכיאטריה שאפה אליה כבר זמן רב, כפי שניתן ללמוד מציטוט משנת 1942 של פסיכיאטר בשם אברהם מיירסון: "הורדה של רמת האינטליגנציה היא גורם משמעותי בתהליך הריפוי... העובדה היא שאחת התרופות הטובות ביותר שניתן לתת לאדם היא אמנציה (רפיון שכל)…" התיאוריה שמאחורי הנזע החשמלי לא התקדמה בהרבה מזו של היוונים הקדומים, שניסו לטפל בבעיות נפשיות על ידי מתן שוק חשמלי שנוצר מסם ששמו "הלבור". ייתכן שהאמירה הבאה תישמע בוטה ואולם יש לקבוע שתהליך הנזע החשמלי עצמו אינו מדעי או תרפויטי יותר מאשר לקבל מכה על הראשון ממחבט. בשל הטיפול הנפוץ, הנזע החשמלי נשאר בשימוש כטיפול פסיכיאטרי, על אף איסורים חוקיים, חוקים המגבילים את שימושו, חוסר המדעיות והסיכוי לנזק.
קישורים:
- תולדות הפסיכיאטריה והרווחה בישראל - אויגניקה, לובוטומיה, טיפול בהלם חשמלי, הנדסה חברתית, ועוד - המאמר "עצבים רופפים" מוסף "הארץ" מאי 2009, יותם פלדמן. (או בראשיתה של הפסיכיאטריה בישראל עוד דיברו על השבחת גזע וזילזלו בניצולי שואה , יותם פלדמן , הארץ) - הפסיכיאטרים היהודים שבאו מגרמניה בשנות ה-30 הביאו איתם את התורה האויגנית על השבחת הגזע, והנהיגו טיפולים קשים בהלם חשמלי, הזרקת אינסולין ואף לובוטמיה. בשנות ה-50 הם זילזלו בבעיות נפשיות של ניצולי השואה והאשימו אותם בסחטנות. מחקר חדש חושף פרק אפל על ראשית ימי הענף בארץ...
- קופת חולים מאוחדת ד"ר ולדימיר צ'יסטיק - טיפול בתרופת "פלא" פבוקסיל - וקריסתה הנפשית והפיסית של מטופלת בת 60
- ראשית דרכי הפעולה של הפסיכיאטריה והרווחה בארץ - דע/י, כי שירותי בריאות הנפש, ושירותי הרווחה חד הם. בשתי השיטות האבחון הינו סוביקטיבי על סמך חוות דעת של פסיכיאטר או של פקיד הסעד. בתי המשפט מאשרים את הטיפול באופן אוטומטי, ע"פ המלצות המאבחנים. לשירותים אלו מאפיינים רבים משותפים: חיסיון, טיפול כפייתי המשאיר צלקות לאורך שנים למטופל ומשפחתו, העדר פיקוח חיצוני בלתי תלוי על הטיפול, העדר מעקב ופרסום נתונים סטטיסטיים על הצלחת הטיפול, תיאוריות שונות המשתנות בזמן ובמקום ללא הרף, ועוד ..
שלא נדע מצרות
השבמחק